Egy márciusi Korzikai túra ( 5. nap) PDF Nyomtatás E-mail
Túra beszámolók - Túra beszámolók
Írta: borocztibor és zizi   
2011. április 07. csütörtök, 17:57

5. nap 2011-03-23

Ülünk az asztalnál és nyomjuk befelé a csodás svédasztalos reggelit...végre van tojás, sonka, szalonna, különböző szalámik, habzsi döbzsi, de igazán. Annyit eszünk, mint két ló...nadrágomba alig férek.

Az első 15km-t Porto Vecchio körül tesszük meg, eddig mindig ezek az alig jelzett utak voltak a leghangulatosabbak, de ezt most nagyon benéztük, de hamar túl tesszük magunkat rajta.

Lassan endurozunk a D59-és úton Levie felé...sok helyen a lezúduló víz, amely a hó elolvadásával keletkezett, az utat teljesen tönkretette. Folyik a GS-en, az úton, alatta, felette, amelyet hosszanti repedések jeleznek. Egyes helyeken már körbefestették, hogy később majd felbontják és újjá építik!
Zizi pont azon parkol le...

 

fenykep 2.jpg

Z saccoloja (GPS) szerintem rossz felé visz minket, ezért az én papír alapú GPS-em tanácsára, elfordulunk egy kereszteződésnél balra...megyünk vagy 300m-t és egy mediterrán típusú ősrégi kővel kirakott családi ház kertjében landolunk. Zizi annyira röhög rajtam, hogy a BMW-vel vagy 6 méteres fordulókörben tud lábletétellel irányt váltani - bár az is lehet ez a BMW standard gyári értéke -, nem tudom, nem értek a lovakhoz. Megállok fényképezni, roskadozik a citromfa és a mandarinfa a termésétől...

fenykep 27.jpg

nem hiszek a szememnek...márciusban? Egy fonnyadt mandarint felveszek a földről és a tanktáskámba rakom.
Kanyargunk változó minőségű utakon, a 60km-t majdnem 2 óra alatt teszünk meg, megint szólok Zizinek h a GPS szerintem rossz irányba visz minket, megyünk arra, amerre Én mondom...beérünk egy templom kertjébe...megint eltévedünk.

fenykep 6.jpg

Az út további részében csak kussolok, ha térképről, irányokról van szó. A folyót átívelő közúti vashídon megállunk egy közös képre...fényképezőgépet lerakjuk az út közepére, önkioldót 10 másodpercre állítom...visszaülök a motorra...Grósze mosoly...mikor meghalljuk, hogy valaki irtó tempóban gangol felénk...integetünk az életünkért a Piros Peugeot 205 Gti sofőrjének - szerintünk Stig volt a Top Gearból - ...iszonyatosat fékez, mosolygunk, ő továbbmegy, érezzük az égett fék szagát.

fenykep 8.jpg

Megérkezünk Proprianiba, egy a nyugati parton levő csodás kis városba, leparkolunk egy korzikai mögé (persze BMW, ezt én írtam bele, üdv zizi), pálmafák, jachtok, Z iszik egy coffee-t, én Pöti Mineral Wassert kérek. Az egyetlen hely Korzikán ahol nem 1liter vizet hoznak ki!

096.jpg

Megtervezzük a következő útvonalat és már gurulunk is a D157-es úton, ennél változatosabb útszakaszról még nem is hallottam, széles szerpentin, majd éles visszafordító után beérünk egy faluba, ahol 2 ház van összesen és 1 sáv...

fenykep 7.jpg

2 ház között megy el az út, max. 1 autó fér itt el, ha két keréken közlekedik, mint Taxi c filmben Daniel Emiliennel az őrült rendőrrel...látjuk, ahogy egy mamika 7-et fordít a kulcson, hogy bezárja a majd 200 éves ajtót...nem tudom, hogy melyikőjük az idősebb...kiérünk a "Metropoliszból" - ez most olyan Clark Kentes volt (Zuppermann)... Az aszfalton mindenhol kavics, vízátfolyás, por, sár, féktávon, ideális íven...

fenykep 3 (8).jpg

szerencsénkre egy sárga sem jár erre...a D355-n északi irányban indulunk, ahol egy-egy pillanatra látjuk a tengert....

fenykep 22.jpg

bámulatos, hogy milyen magasan vagyunk, szikrázó napsütés, kis gyíkok szaladgálnak az úton, előttem Dr Dolittle (Z) terelgeti őket (is).

fenykep 25.jpg

Leérünk a tengerpartra, fehér homok, egy francia kis család a parton napozik a 16 fokban, kifekszem egy vitorlásnak tűnő tereptárgyra és szememet behunyva hallgatom a hullámok és a korgó gyomrom hangját...arcomat süti a nap és érzem ez egy csodálatos pillanat.

101.jpg

103.jpg

Z eközben megpróbál maradandót alkotni és dobva egy Gangeszt beírja nevét a fehér homokba szlovákul...de az ékezet sajnos nem jön össze neki - hiába 40 felett a prosztata mar nem működik úgy - :)
Kanyar,kanyar hátán...kavics murva hátán...vízátfolyás sár hátán...Z GS hátán...hátán vitette magát a rendőr ( http://www.youtube.com/watch?v=51eg2ziwmGk )...kicsit off-road kicsit enduro...ma még nem kapcsoltam 5.be...

fenykep 5.jpg

Mindenhol szétlőtt és átfirkált francia nyelvű helységtáblák, alatta a tiszta jól értelmezhető Korzikai helységnév. Parle Corsu?

fenykep 34.jpg

Fogalmunk nincs, hol vagyunk, beérünk valami településre, minden bolt zárva...

fenykep 10.jpg

járókelőt megkérdezek van- e itt szupermarket, azt mondja: No...már teljesen szét vagyunk esve...éhezünk...megállunk a következő benzinkúton, mert nem bírom tovább. Bemegyünk a shopba, friss baggettek,kiflik,zsömik, szalámik, ugyanaz a felhozatal mint a boltban, ugyanannyiért. Bevásárlunk, ma én választhatom meg a Piknik helyet...zupper zupper Maggi Zupper! Tegnap remek helyen álltunk meg, ma is így lesz...
Keresem a helyet, de olyan úttal találkozunk, hogy egyszerűen az adrenalin elborítja mindenemet max. 80km/h-val tudunk menni, de ilyen íves kanyarokat én nem tudom hogy tudtak idehegeszteni :) Korzika szeretlek!!!!! Lehull a lila köd, üvöltünk a bukónkba, berregek, mint Szilveszter Szalonna a Felpörgetve című filmben...nem hiszem el...nem fogom fel...

fenykep 47.jpg

olyan kanyarok ezek...autós pihenőnél gyors kaja...

105.jpg

aztán indulunk tova...ekkora hibát itt tartózkodásunk alatt még nem követtünk el...alig jövünk el vagy 800m-t és olyan pazar kilátás tárul elénk, hogy szinte magam alá vizelek, mint kölyökkutyus a gazdijának. Itt kellett volna ebédelni, mondtam Zizinek, hogy ne az autóparkolóban együnk. :)

109.jpg

Az út szélesebb és jobb minőségű, mint volt, jobbra tenger, 4-5 kanyart előre belátunk és nyélgázon megyünk be...és úgyis jövünk ki...ennek sohasem lesz vége!

fenykep 46.jpg

fenykep 45.jpg

Visítunk a Scalaba folyamatosan, mint két tini amikor a Raji Unon 1992-ben először lat p...t! Pedig csak Csiccsolina nyilatkozott kedvenc lováról ( "Nem Én"...Érted? ) Szilvio Berluszkóninak...:)
Beerünk Bonifaccioba, szűk utcák, Z nagy sárga teherautója helyett az egyik kanyarban kap egy 40t-s darus kocsit...

fenykep 37.jpg

aztán erőd, tengerész temető, sziklák - ha bázisugró lennék, tuti innét ugrálnék, állítólag ernyő nélkül egy 1000-sel olcsóbb.

fenykep 43.jpg
fenykep 40.jpg

fenykep 35.jpg

A sós víz mindent megmar...a korlát tenger felőli oldala csurom rozsda...

fenykep 49.jpg

mi maradna itt a GS-bol...:) Szìnesálumoniánium :) Biztos ezert építettek ide kő garázsokat...nekünk...:) Akarom mondani Z-nek, nekem V-Stromom van! :)

Vissza Porto Vecchioba a piros úton, nem bánjuk, hogy ebben már van egyenes és meg 6.ba is felkapcsolhatok...bepróbálkozom egy sárga úttal, de Zizi leszavaz...igaza van, elfáradtunk, az első autómosóban kérem, álljunk meg, mert ki akarom próbálni, hogy a csizmám tényleg vízálló- e, bedobom a 2Eur-t elkezdem mosni a csizmám, nem ázik be. A maradékkal megpróbálom lemosni a motort, aktív habot ráküldöm, megnyomom a szerintem öblítés gombot ( minden korzikaiul van kiírva), de nem történik semmi, ugyanúgy hab jön, Z megszakad a röhögéstől, a Vstrom egy csurom hab...megnyomok valami másik gombot, jön a víz mint az ökörhugyozás...Z nézi a haláltusámat, visít a Scalában és közli mindjárt maga alá vizel...

114.jpg

...még jó, hogy nem alám...

Visszaérkezünk a szállásra...

115.jpg

eltervezzük, hogy az étteremben eszünk valami húst, krumplival. Leviszem az Ipadet, hogy a wifin keresztül a francia - angol on-line szótárral lefordítsam az étlapot, esélytelen...beírom a pincérnőnek, hogy szeretnénk vacsorázni, és hogy mit tud ajánlani...nevet, hogy micsoda jó ez a technika es előhúzza az Iphone 4-esét :)...nevetünk, mutatja az ő programját amit ugyanúgy Apple Storeból töltött le...elmegy a recepcióshoz és kinyomtatnak nekünk 3 különböző menüt angolul...felolvasom Z-nek...de nem érti...átrakom szlovák nyelvre és elolvassa az Ipaden...semmi ehetőt nem ajánlanak...
Z megkérdezi, Lasange van? Van. Hú, az jó, ő azt kér, de ajánlja, kérdezzek rá, van-e benne hús és ha van, milyen. Ismét nem csalnak az érzékei
leírom a programba, hogy:

- Lasagneban ce qui est de la viande?
( lasagnéban milyen hús van? )
- Il n'ya pas de viande en elle.
( Nincs benne hús!)

Feladom, sírnom kell, de nem teszem...leírom a hölgynek, hogy:
- Je vous remercie pour votre gentillesse, Atul dans la Pub.
( köszönjük a kedvességet, átülünk a Pub-ba.)
Pouvez-vous recommander corse boisson nationale?
( tudna ajánlani korzikai nemzeti italt? )

Mosolyog és meghív minket valami Cap Corse aperitifre...szörnyen rossz...megisszuk a sörhöz...

Mesésen alszunk...:)

Megtett táv: 295km
Túraútvonal:Porto Vecchio - Piccovaggia - Sotta - Levie - Propriano -D157 - D155 - Porticcio D55 - Coti Chiavari - Propriano - Sarténe - N196 Bonifacio - Porto Vecchio