Egy márciusi Korzikai túra (3-4 nap) PDF Nyomtatás E-mail
Túra beszámolók - Túra beszámolók
Írta: borocztibor és zizi   
2011. április 06. szerda, 17:36
3. nap 2011-03-21

Mooorgen üvölti Záhony kolléga, hogy reggel van és én könyörgök a két ló beszélget című viccért...megkapom. Az öböl vizében a felkorbácsolt hullámok mutatják, hogy ma szeles napunk lesz, na de milyen napunk... Reggeli a csodálatos, lehengerlő modorú francia bajszos recepciós hölgy közreműködésével,aki lement a boltba és megvette nekünk az 1-1 db croassont és mini bagettet...a vaj és a jam biztos a tavalyi szezonból maradt meg.
Még szerencse, hogy hű társam, Lassie -akarom mondani Zizi- vett Nagykanizsán egy rúd Pick szalámit! Gondosan felszeleteltem ujjnyi vastag darabokra, levittünk vagy 20dkg-nyit, amelyet a teraszon vágtam fel és a kompkabin Vucserjebe (Voucher) csomagoltam, szétbontjuk és nekiállunk zabálni, végre valami húsféle.
fénykép(40).jpg

Velünk szemben a munkások már sisakban toronydaru segítségével építik a következő hotelt...hurrá a mi hotelünknek ez a mozzanat a tengerre néző szobák végét jelenti.
fénykép 1.jpg

Bekapom a Deadalon túráról maradt női nemi hormonnak tűnő tablettát és nagy slunggal elindulunk meghódítani Korzika „ujját”. Először Bastia (később Bestia), majd fel Machinaggio fele, ahogyan azt Galoscsabus ajánlotta Zizinek. Bestiaban tankolunk, Z bedob egy kávét, a kávézó teraszán nagyot nyújtózok a nagy szélben.
fénykép 2.jpg

Megyünk GPS szerint, amelynek szerintem fogalma nincsen, milyen földrészen van...a körforgalomban 106-os Peugeot, 35 éves női sofőrje tudatja velem én csak motoros vagyok és hogy mindig az autósnak van elsőbbsége, így a körforgalomban koppanásig fékezem a Stromot és kiengedem. A Scala Q2 is megzavarodik velünk együtt...félreállunk...ledudálnak, mert útban vagyunk...connectingolunk és már gurulunk is északi célunk felé. Leírhatatlan, ezért le sem írom milyen az út. Hungaroring célegyenese csak abban különbözik ettől, hogy itt nincs egyenes, az út minősége jobb, jobbra tenger, balra pedig szikla tele növényekkel.
fénykép 5.jpg
fénykép 1(1).jpg
fénykép 3.jpg
fénykép 4.jpg

Nehezen megy a motorozás, mert japán turistának érzem magam, fénykép, fénykép hátán...beérünk Machinaggioba, gyönyörű kikötőfalu, megállunk a mólón a napsütésben és élvezzük, ahogy a nagy szél miatt a tengerből a sziklákon átcsapódva 10 méterről eljut a sós vízpermet az arcunkra. Remek érzés, olyan, mint az a tengeri sós vizes orrspray, csak itt mólót is adnak hozzá szép jachtokkal.
fénykép 2(1).jpg

fénykép 3(1).jpg

Elindulunk megnézni a legészakibb helységet Tollare-ba - utólag átgondolva nem vagyok benne biztos, hogy megtaláltuk :) Hosszú, kavicsos szakasz következik szerpentinnel, kecskékkel, és egy 40 tonnás sárga kamionnal, amelynek sofőrje egy 23-30 év közötti csinos csaj, fehér IPhone 3G/3GS-el a kanyarban telefonál gázelvétel nélkül...lefagyunk...system error...kicsi, fekete hegyi malacokra számítunk, erre kapunk egy 4 tengelyes Sárga Renaultot :)
fénykép 4(1).jpg

A kilátás pazar, ilyet én még soha nem láttam. Leérünk Tollareba, egy mediterrán családi ház udvarán landolunk, leülünk pár percre és elgondolkozunk az élet dolgairól.
063.jpg

Ekkor rájövök, hogy pisilnem kell...és nagyon jó móka ez ekkora szélben, vagy 10 méterre is elöntözök :)
fénykép 5(1).jpg

Elindulunk a D80-on Moulin Mattei irányába, kavicsos, rossz az út, de ezért jöttünk enduróval és nem R1-el! Bár biztos menő lenne a vietnami papucs ezen a kavicsos úton! Tempósan megyünk tovább 20-al, sajnos nem mérföld :). Jobbra a tenger olyan színeivel találkozunk, amelyet még életemben nem láttam – tisztán, mint a székely ember, amikor állatkertbe viszi a fiát: - Apa ez milyen állat? Mutat a zsiráfra - Hát édes fiam márpedig ilyen állat nincs is!!
fénykép 2(3).jpg
fénykép 2(2).jpg

Hihetetlen mennyi visszafordítós szűk kanyar, max. egy autó fér el a kanyarokban...de senki nem jár erre, Zizi fülembe üvölti, hogy ő erre van tervezve :) Még ha így is van, a fejszerkezetén azért még túlórázhattak volna a Dizájnerek! :) Kanyar, kanyar, kanyar...egy erős balos visszafordítónál Zizi bedől, erre meglátok valami nagy tükörfélét felettünk 1 méterre, egy nagy sárga 4 tengelyes teherautó fekete tükre Zizi feje felett belógva a motor síkjába...Zizi állóra fékezi a Gs-t...a kamionos nem veszi el a gázt...Zizi üvölt...jön a második 3 méterre mögötte Zizit meglátja, de én takarásban vagyok, satu, jobb lábamat felteszem a kőfalra, alatta 100 méter szakadék alján a tengerrel.
fénykép 3(3).jpg

Lefagytunk, kemény Hard-resetet kell nyomjunk, hogy újra életképesek legyünk a sokk után. Zizi 20km-en keresztül minden kanyarban úgy benéz, hogy folyamatosan röhögök a Q2-be...folyik a könnyünk... néha visít egy belátható kanyarban (max. 3 ilyen volt ezen a szakaszon), hogy "Halál a sárgákra! " Úgy kanyargunk ezen a gyönyörű tájon, hogy alig vesszük észre a környezetbe beleolvadó kecskéket, amelyek békésen alszanak az úton, sziklán (Zizi feje felett) és még egy elhagyatott markológép lapátjában is tábort vernek, alkalmazkodnak, ezek nagyon kemény állatok :)
fénykép 1(3).jpg
fénykép 4(2).jpg

Elérjük a D80 új szakaszát. Nehéz erről a szakaszról írni, olyan "széles" út és olyan kanyarok jellemzik, amit nem lehet hitelesen továbbadni! Nézem a tájat, erre előre nézek Zizi sehol...lenézek, sehol egy Gs, sehol egy féknyom a szakadék előtt...csak egy régi kabriót találok, de azzal nem ő jött!
fénykép 4(3).jpg
fénykép 5(3).jpg

...rájövök, lehullt nála a lila köd és a Gs csak tette a dolgát, hiszen Ő erre, ide született, ahogyan mi is!
fénykép 1(4).jpg
fénykép 2(4).jpg

Z megkér, hogy amikor visszatérünk országunkba emlékeztessem, hogy a nicknevét átállíttassa át D80-ra. :mrgreen:
Visszatérünk L'lle Rousse, gyönyörű kis falu, napsütötte kikötő temérdek vitorlással, a főterén petangoznak a helyiek, folyamatosan kopog valami a V-stromomon, már több mint egy órája.
fénykép 3(4).jpg
fénykép 4(4).jpg

Leszállok és rájövök...a szemem, de baromira...mindenhol csirkecombot látok és kolbászt...Végigmegyünk a mólón, vagy 20 étterem van kipakolva székekkel, asztalokkal, van, ahol felújítják a berendezést vagy a hajópadlót festik, de semmi sincsen nyitva. Majd sírva fakadok, de Zizi meglát egy Mini Spart...bemegyünk, veszünk egy óriás bagettet, reszelt sajtot, sonkát, friss salátát 2doboz light Coca Colat és eldöntjük piknikezni fogunk a legelső helyen, ami Zizinek megtetszik...nem csalódom benne sokadszor sem...tenger látvány, szikla asztal, na és az elmaradhatatlan Blaser Swisslube-os bugyli bicska. Akkorát ebédelünk így majdnem délután fél hatkor egy gyönyörű helyen, hogy az valami pazar...
fénykép 1(5).jpg
fénykép 2(5).jpg

Kitaláljuk, hogy lefényképezzük önkioldóval a piknikünket...átfutok az út túloldalára, van 10 másodpercem az exponálásig...futnom kell a túloldalról...Zizi röhög rajtam, szerinte úgy futok, mint egy lány!...első kép nem sikerül, mert nem érek addig oda...visszafutok megint...most már sprintelek, mint a finn Nurmi - bár ha jobban belegondolok Ő már sehogyan sem fut...Elkészül a fotó, de nem az igazi...
fénykép 1(6).jpg

újra visszafutok...indítom az önkioldót...sprint...padra leül...látjuk a piros kis fényt villogni, majd a semmiből előjön egy Nissan Navara...a sorozatképen nem kell mondanom mi van rajta...
fénykép 2(6).jpg
fénykép 4(6).jpg

...feladom, megebédelünk és húzunk vissza szállásra, mert pakolnunk kell a másnapi Calvi - Porto Vecchio túrára!
Eddig mindenben igaza volt Galoscsabusnak, leszámítva, hogy nem szólt a sárga Renault négy tengelyes kamion miatt, azt mondta erre a Calvi Porto Vecchio túrára, hogy kemény lesz...Hiszek neki, de egyben reménykedem is! A szálláson korán lefekszünk, én még a túrabeszámolót írom, amikor mellettem az alvó Zizi hirtelen megmozdul, fékez a kezével a levegőben saját magát fejen csapja és felébred: "csak azt álmodtam, hogy egy kislány fut át a gyalogátkelőn" ezért fékeztem ekkorát - mondja. És megálltál? - kérdezem, de már nem jön sem válasz, sem az újabb kérdés, mély álomba zuhanunk.
Megtett táv: 311km
Túraútvonal: Calvi - Monticello - Bastia - Brando - Macinaggio - Tollare - Moulin mattei -Centuri - Nonza - Saint Florent -L'lile Rousse - Cateri - Calvi
fénykép 5(1).jpg
4. nap 2011-03-22


Alszom mély álmomban, mikor is látok magam előtt egy piros Rukka kabátos Béjemvést bogárként felmaszulni a Sárga Renault szélvédőjére...kinyitom a szemem...és az ablakon besütő nap fényében meglátom a bogaras Béjemvést. Hála a jó égnek a reggeli Két ló beszélget című népmesei motívumokkal tűzdelt viccparádé kimarad, de ezt én a korai 6 órai kelesnek és a túrára készülésnek tudom be.
Jön az elmaradhatatlan reggeli a bajszos hölgytől, aki kiszolgál minket szó szerint lebaxxxa az asztalunkra a 2 pohár narancslevelet, szigorúan a pohár tetejét fogva meg, hogy a Korzikai DNS-e tovább folytassa útját gyomrunkba ezzel továbbvíve a Korzikai nemzeti érzelmeket. Szokásos 2db croasson, 2db Bagette elmaradhatatlan vaj, jam, és az ízetlen tea. Mi pedig magyar szokás szerint úgy elővesszük a Korzika információs lapba („vucser” elfogyott)tekert Zizi által felszeletelt Pick szalámit, hogy az csak zörög. Hiába magyar ízek...
Tranzit marad szálláson, mi beöltözünk túramotorosoknak, Zizi meg álbajuszt is ragaszt és elindulunk végre úti célunk, a nagy semmi, Porto Vecchio fele :) Elhagyjuk Calvit, a következő leírhatatlan nevű helyiségnél már másodszor látjuk, hogy sárga pólós fiatal srácok futnak komoly tempóban, mindeközben a kapuban varjak őket katona ruhás emberek stopperrel. Eszembe jut a Forest Gump, lehet ezek is rákhalászok voltak északon? Jó messze futottak...na mindegy, anyukám nekem mindig azt mondta... Jó pár km-t megyünk, mire belém nyilall a felismerés, hogy ez egy Légiós kiképző tábor, a srácoknak olyan combjuk van, mint Scwarcinégernek 1984-ben és én láttam egy róluk szóló filmet nemrég a Discovery „Csenelen”! ( bovebb info: http://hu.wikipedia.org/wiki/Francia_Idegenlégió )
Lefordulunk L'lile Roussenal Belgadere felé, a hőmérséklet gyorsan lehűl, kanyar kanyar hatan, vízátfolyás, kavics, tehénszar, aztán megérkezik a tehénszar tulajdonosa is...
fenykep 2.jpg

Aztán egy bal 2 jobb 5 dob kavicsos dob felkiáltó jeles kifelé lejt kanyar kombináció után meglátunk egy medvebocsot :o az út közepén, ott fekszik a felezőn, de látszik, hogy él.
fenykep 35.jpg

Közelebb merészkedünk........
fenykep 36.jpg

Megállunk előtte, Zizit kérem figyeljen, hátha jön az édesanyja a bocsnak, mert akkor gyorsan mennünk kell...lassú puha 103kg os lépteimmel megközelítem a bocsot...
fenykep 38.jpg

...örömmel konstatálom, hogy ami hátulról medve az szemből egy kicsi boci, aki napozott születése után a felező vonalon. Megsimogatom, elmondom neki, hogy honnan jöttünk, és fűben gazdag hosszú nyugodt életet kívánok neki (az IT-sunknek is mindig ezt kívánom a cégünknél). Nagy állatbarát vagyok, Z-t is ezért fogadtam örökbe erre az útra, kicsit sokat beszél, de istenem, nem vagyunk egyformák :) Jövünk 800m-t és meglátjuk a boci családját, megnyugszom, főleg azért mert egyiknek sincsen hód a hatan. Sima jobbos kanyart befűzzük...fék fék fék...vissza a kanyarhoz...ilyen helyet...30m és vasúti töltés alatta keresztbe alagút kövekkel patakkal...
fenykep 20.jpg

Z nem tudja irányítani a Gs-t magától elindul bele a patakba, oda vissza brummm cicereg a boxer...gőzölög a blokkon elpárolgó víz!
fenykep 6.jpg

Vége a gyereknapnak, indulás...sok van meg hátra!
Egyszer csak bal oldalon meglátunk egy hatalmas sziklát, amire ránőtt a fa. Lassan körbe "öleli", na ilyet sem láttunk még, hihetetlen, hogy a természet mikre képes.
fenykep 32.jpg

Morosagliat elérve mar a markolatfűtésemen minden lámpa világít, fázom mint a félbevágott kutya. Vettem a motorkiállításon egy remek Trx csizmát - Talmácsi is ilyet hord(ott) - , valami Air Tech volt ráírva tetszett kívülről, kényelmes volt, ment is a szatyorba. Elég lassan, de rájöttem mit jelent az Air Tech fantázianév, pontosan olyan a csizma mintha nem lenne a lábadon semmi, keresztül megy a szel!!! De +4fokban is!!! Vacogok, megpróbálom a lábujjaimat a V2 irányába fordítani, hátha jön onnét valami meleg, de nem segít, lefagyok. Elfordulunk Campana irányába valami sárga tábla franciául jelzi, h 1,2kmre valami lesz az úton, 30kmre van üzemanyagunk, no para :) Zizit megtámadja egy kutya visítom neki hogy húzzad neki, mert engem is felfal, mire üvölt hogy bazxxx bazxxx, ekkor látom, hogy ő megy közepén balra a kutya, jobbra pedig 4 tehén menekül előtte oldalirányban, de ott szikla van. Kutyát elhagyjuk, tehenek felmenekülnek a szikla oldalára...nem gondoltam volna, hogy tudnak ilyen helyen manőverezni. Z erre ennyit mond: " Latod így kell terelni a teheneket, minden mozdulatomat tudatosan megterveztem!" Nem vitatkozom vele, kívülről is ugyanezt ereztem. :) Ő a vadakat terelő juhász álruhában, tisztán mint Mátyás király. Elérjük a terelés okát, markológép az út közepén, a partfal rászakadva az útra, kb 30-40cm iszapos föld...
Z megáll a markoló előtt ami lezárja az utat: "bazzeg már csak 30kmnyi benzinem van, vissza kell fordulni" - mondja a Scala kópéba...balra nézek látok egy 3 tengelyes platós Renaultot, int nekem a sofőrje, hogy menjünk tovább!!!...de hova tovább koma? Nincs út!!! Z-nek mondom guruljon meg előre valamit akar a csávó...rágurulunk a hidra amelynek felét ellepte a sár...túloldalán egy sárga markoló áll...amint meglát minket a lánctalpas markoló sofőrje, félreáll és az 1m3-és kanalával ellapít-simít-tömörít nekünk egy kb 30cm szeles sávot a puha sárban... de így is megmarad süppedősnek.
Vazzzze üvölti Z és a Gs elindul, kitör a feneke jobbra balra kezd süllyedni egyre lejjebb, de lassan megy előre, szórva magából az iszonyat sarat -jobban belegondolok nem is értem itt miért nem voltak malacok a sárban -, utánaindulok Z mondja, h köszönjem meg a markolósnak hogy segített: nincs szabad kezem, fejem, lábam,fülem... megállni nem lehet, mert beleragadok a sárba, dudálok egy rövidet... Korzikai franciául ez köszönöm-öt jelent. Kiérve megállok, készítek egy képet, de alig tudok elindulni úgy eltömíti a Metzeler Exp-t a sár...Enduro, Korzika én így szeretlek.
fenykep 34.jpg

Pattog fröcsög, csapódik a sár, csúszik a motor...úgy megyünk mintha jégen motorozunk...legalább most a sár miatt látszik majd a majrécsík...
fenykep 24.jpg

Nem kell ide Kréta :) Max Kréta szigete, de az majd jövőre. Tempózunk a rossz minőségű úton Z folyamatosan minden kanyar előtt nyújtja a nyakát, hogy belásson valamit (fel a nagy Sárgáktól), mire leérünk Vecchioba a száj-nyakmaszkja kicsi lesz mar rá :) A semmiből előterem 4 kecske, de én mar gázelvétel nélkül tudok mellettük eljönni Z olyan jól felterelte őket egy fához.
fenykep 39.jpg

Szerintem jó hasznát vennék a srácnak az alföldön, nagyon gyakorlatias. Jól nézne ki Rukka kabátban, bárányokkal - akik hallgatnak - iphone4-el a kezében búzaszállal a szájában 3G-zve egy csorvási pusztán a fa alatt heverészve...:)
Egy kis pihenő a saras kaland után, gyors fénykép Nektek, tőlünk
fenykep 25.jpg

Go tovább, kis balos ráfordító kőhíddal, malac a kőhíd pátkajának takarásában fut Z elől, baromi mókás, megszakadok, de ő nemtetszését fejezi ki, hogy ilyet ő tálcán vagy étlapon akar látni de nem itt, ebben a formában! Alig jövünk pár száz métert juhász barátom megint teheneket terel, anyatehén és 3 boci legelészik...a nagyja félreáll, de az egyik boci elkezd futni a bal szélen előttünk teljes sokkban...Cowboy barátom a boci mellé ér, szinte hallom ahogy Ő, mint suttogó megnyugtatja az állatot, boci megáll, mi pedig nyugodtan tovább indulunk. Megtaláljuk azt a helyet, amihez foghatót még soha, de soha, vagy talán csak képeslapokon láttunk. Ilyen vízzuhatag, a motor méretű kövek gombformajura lecsiszolva a víz által...a robajló hang...
fenykep 29.jpg

lemászunk a sziklán és kifekszünk az egyik kőre...
091.jpg

itt nem számít az idő...
fenykep 31.jpg

elidőzünk a napon ahol 17 fok van, de a vízpára miatt mi ezt 16,8foknak érezzük. :) Z megjegyzi hogy ez eddigi életében a leghangosabb és egyben leghalkabb hely, távol a világ zajától.
fenykep 28.jpg

Elgondolkozunk milyen jó lenne itt nyáron úgy horgászni, hogy bedobjuk a horgot -csali nélkül - aztán egy fém szakba beleraknánk a söröket, tuti nyáron sem lehet ennek a vize 8 fokosnál melegebb!
Nagy duzzogva beindítjuk a lovakat. Sehol egy autó, talán ha 20 autót láttunk egész nap, szinte az összesnek megjegyzem a rendszámát.
Éhesek vagyunk, megtámadjuk Alleriat de szinte semmi nincsen nyitva...életem legrosszabb pizzáját eszem egy kimondhatatlan nevű hely teraszán. Megnézem a céges leveleimet az Ipaden, amin Z kicsit kiakad, Borocz így nyaral címmel tudtom nélkül keszit rólam egy képet.
085.jpg

Beérünk Porto Vecchioba, aminek már irtóra örülök, mert a kezem mar görcsben és nagyon félek, hogy nem fogom tudni meginni a doboz sört amit hoztunk. Hihetetlen, hogy voltak képesek ezek a szorgos Korzikai partizánok erre a 300km-es szakaszra ennyi kanyart tervezni, nem tudjuk a számokat, de ha tegnap a 2000 kanyar vidékén jártunk, akkor ma a 3000kanyar vidékén.
fenykep 1.jpg

Szállás oké, külön motoros parkoló van, Yes :)
116.jpg

Dög fáradtan térünk nyugovóra...nyugovóra ez Z társaságában mondanom sem kell sohasem egyszerű...a fejemre húzott párnán keresztül meghallgatom a "tompa" Két ló című viccet...
Megtett táv: 301km
Turautvonal: Calvi - L'lile Rousse -Belgodére N197 - Morosaglia - Cervione - Aleria - Ventiseri - Ghisonaccia - Solenzara - Nonza - Porto Vecchio

 

Módosítás dátuma: 2011. április 06. szerda, 17:41