Szenvedélyek PDF Nyomtatás E-mail
Túra beszámolók - Túra beszámolók
Írta: Kriszti   
2010. december 15. szerda, 12:06
Nem túrabeszámolót szeretnék írni, inkább csak egy napunkat, melyben szenvedélyek találkozását, kapcsolatát osztanám meg veletek.

Mielőtt sokan valami pikantériát várnátok a továbbiakban, inkább gyorsan leírom, hogy az egyik szenvedély a sokatok által oly szeretett motorozás. 

Természetes mi mással mint V-Strommal indultunk mi is neki, így három DL 650 és 6 fő vágott neki a gyönyörű szombati napnak.
Az idő csodás, motorozáshoz ideális, a szenvedély a kanyarok után, mindennyiunkban benne élt.
Folytathatnám még a motorozásról a jobbnál jobb mondatokat, de ezt meghagyom annak, aki jobban ért a motorokhoz és szakszerűbben leírja nektek miként fekszik a drága, egy egy kanyarban, és hogy hogyan tapadnak a gumik az éppen hideg vagy forró aszfalton…

De, hogy mégis miről szól ez a kis iromány, így jön a képbe az én szenvedélyem a GEOCACHING, mely szerencsésen találkozott a motorozással és tökéletes párost alkottak!
Most megosztom veletek ezt a kapcsolatot, és ki tudja, talán másoknak is összejön így együtt!

Mi az a másik szenvedély, mi a Geocaching?
Ez egy játék, szabadidős tevékenység. Honnan is indulhatott volna máshonnan, mint Amerikából…
Kell hozzá egy GPS készülék. Sokan ismeritek és használjátok is. Legtöbbetek motorján is van, így valószinűleg műszaki leírásokkal sem kell bajlodnom ahhoz, hogy tudd, mi az a GPS. Kell még némi ismeret a geoládázásról, amit elolvashatsz bővebben a http://www.geocaching.hu oldalon, de megpróblom röviden én is leírni. Persze nem minden szenvedély nélkül… :D

Meg kell keresned az adott koordinátákon egy elrejtett ládát, benne a jelszót és élvezd a táj szépségét, az oda vezető utat, a megtalálás izgalmát. Majd mindezt rögzítsd a honlapon és éld át újra az élményeket.
Természetesen élvezheted gyalog vagy autóval, de mint írtam, motorral a legjobb, hisz máris találkoztak a szenvedélyek. Ja és mindezt teheted magányosan, vagy kettesben, de akár társasággal is, mint most szombaton, mi is tettük.
Tehát irány Szlovákia, mert nem csak Magyarországon van elrejtve geoláda, hanem nemzetközi játék révén, szinte mindehol.
Természesen felkészültünk motorilag, és ismerettel is a ládák helyszinéről. Kis csapatunk neki is vágott a Balassagyarmat felé vezető útnak.
Na ez nem tartott sokáig, hisz a Váci úton meg kellett állni, mert a fagyizási szenvedély is oly jellemző a motorosokra. :D
Nyaltunk egyet az ANDRETTI cukrászdában ahol:
DSCN5880.JPG
DSCN5880.JPG [ 175.74 KiB | Megtekintve 287 alkalommal. ]


és még egy kis reklám a helyről, ami biztosan minden motorost odacsábít:
DSCN5882.JPG


Az édes ízek után várt minket a határ.

Mindenki figyelmébe ajánlom Balasagyarmat, Kossuth utca 1. szám alatt lévő Pannónia motoros múzeumot, mely ingyenes (illetve becsületkasszás) és sok csodásan felújított régi motornak adott helyet.
Ez is egy geopont, olvashatsz róla a következő linken:

http://geocaching.hu/caches.geo?id=3338

Kis csapatunk időhiány miatt a motoros múzeumot kihagyta (de ígérem, legközelebb pótoljuk) :( .

Mi Bozók vára felé vettük az irányt.
DSCN5883.JPG
A határt átlépve szembesültünk azzal, hogy a motoros GPS-en nincs rajta a Szlovák térkép. Ez egy kissé hidegzuhanyként ért egyeseket, de az igazán szenvedélyes embereketet mindez nem tántoríthatja el… :D igaz?

Bozók vára számomra nem ismeretlen, határ közeli vár.
Csodás, forgalommentes, viszonylag jó aszfaltos úton hamar megtaláltuk.

DSCN5889.JPG


A vár ingyenesen bejárható, olyan gazdátlan szegényke. Felújítási nyomok láthatók rajta, de teljesen elhagyatott, inkább csak a helybéli fiatalok bulihelyéül szolgál, vagy esküvői fotózáshoz ideális. A vár nagyon jó állapota többet érdemelne, bátran keressétek fel, érdemes!

DSCN5887.JPG

Bejártuk a vár összes zegét és zugát, sokáig elidőztünk benne.

DSCN5905.JPGA nagy meleg és a kissé zavaróan sok motoros ruha ellenére, megtaláltunk a geoládát is.

A sok fotó és a sikeresség élményével indultunk tovább, Zolyom vára felé.
DSCN5899.JPG


Zolyomban egyedül a vár az, amit érdemes megnézni, na és a geotalálat, ami minket is idevonzott. Amúgy semmi különös nincs a városban, és az idevezető út sem ajánlott motorosoknak, hisz semmi érdemleges nem volt benne, inkább csak kilóméternövelő.
A vár udvarába ingyenesen be lehet menni, de a vármúzeum fizetős és a környező parkoló is.

Zolyomból a további tervezett útirány: Selmecbánya volt.

Na most szembesültünk a szlovák térkép hiányával és a nyelvismereti nehézségeinkkel…a túra GPS /Garmin e-Trex/ 15 km-es távolságot mutatott légvonalban. De a motor sajnos aszfalthoz kötött /bátrabbak földúttal is megpróbálkoznak igaz!/ de egy a lényeg, út az kell!
Sajnos vizen és levegőben a motor még nem közlekedik, így kerestük a megfelelő utat…
Kerestük-kerestük, de nem leltük. Útjelző táblák Zolyomból nem mutatják az utat Selmecbánya felé. :(
Mindenféle úton kipróbáltuk a DL 650-est, mentünk autópályán, fő és mellékutakon, murvás földúton, de mégis a Sahy felé vezető utat választottuk és nekiindultunk a határnak.

Útközben megpihentünk és felszítottuk a maradék szenvedélyünket egy benzintútnál.
DSCN5920.JPG

Kis csapatunk harmada, a szieszta után hazaindult és az otthon jól behűtött sörével pihente ki a szlovák kanyarokat és a ládázás élményét.

Csapatunk második harmada, egy határ közeli vendéglőben hódolt gasztronómiai szenvedélyének és egy jó vacsora után vette az irányt hazafelé.

Maradt a csapatból a 3. harmad (a legszenvedélyesebbek) :D .
Papírtérképes segítséget kapva a kutastól, írányt vettünk Selmecbánya felé…

A városban most se csalódtunk, nagyon jó, motorosoknak ajánlott, kanyargós aszfaltos úton közelítettük meg.
A túra GPS-nek nagy hasznát vettük, megtaláltuk a koordinátákkal jelölt geopontokat és sikeres geoládázással hagytuk el Selmecbányát, a lassan lenyugvó nap fényében.
Csatolmány:
DSCN5928.JPG


A fáradtság és a koraesti hűvös, nekünk is gyors tempót diktált, így beértük a csapatunk 2. harmadát és jó darabon megint két V-Strom ment együtt.

A 460 km és 3 geotalálat után, a szenvedélyektől el/kifáradva értünk haza és a pihentető ágyban, mindenki folytathatta a maga szenvedélyéről az álmodozást…

Remélem érezhető volt a szenvedélyek adta kapcsolat összhangja!?

Az utas szemszögéből is lehet élvezetes a sebesség, a kanyarok, a motoron érzett szél, a szabadság érzése, a szép táj látványa, amit mindenkinek ad a motorozás.

De amit én éreztetni szeretnék, az a kapcsolat ami elvisz, megismertet szép tályakkal, közel hozza a természetet, élményekkel gazdagít, emlékeket ad, barátságokat épít, kikapcsol és lelkesít.
Ja, hogy miről is írok most? Természetesen a motorzásról és a geocachingról is, vagyis a közös szenvedélyekről :D .

Köszönöm, hogy elolvastad!