Ökörnyál túra PDF Nyomtatás E-mail
Túra beszámolók - Túra beszámolók
Írta: Oldal Gyöngyvér   
2008. december 03. szerda, 21:22

Eredetileg Hortobágy túra lett volna a neve, de felülbíráltuk.

Reggel ¾ 10-kor startoltunk 2 motorral szerény hajlékom elől Krisszel.
Célunk a nagy pusztaság, a svájci turisták kedvenc fotótémája, a Hortobágy volt.
Elindultunk a 4-es számú főúton, majd Szolnoknál megtankoltuk a motorokat, és magunkat is, aztán a 34-es főúton mentünk Kunhegyes-Kunmadaras-Tiszaörs-Nagyiván útvonalon Hortobágy felé. Nagyivánt a Hortobágy kapujaként titulálták, nem véletlenül, onnan már csak kb. 15 km volt Hortobágy. Na de azt a 15 km-t milyen úton kellett megtenni…a puszta közepén, borzalmas minőségű út, 50-nel mentünk. Persze a rázós útszakasz megtette a hatását, rám jött a pisilhetnék- hol másutt - a puszta közepén.

Sehol egy fa. Egy bokor. Egy dombocska…semmi. Végül sikerült találni 3 db bálát + némi nádat, amely menedéket nyújtott. Akkor tudatosult bennünk, hogy az egész környéken nagyjából mi vagyunk a legmagasabb pontok.
A megkönnyebbülés után tovahaladtunk, és 10 perc múlva megérkeztünk Hortobágyra. Átmentünk egy általam „valamilyen hídnak” gondolt hídon, amelyről pár perccel később kiderült, hogy maga a 9lyukú gyönyörűség személyesen.
Jobb oldalt megálltunk a parkolóban, fotózgattunk, megnéztük a helyi turista lehúzó nem épp pénztárcabarát árait, majd gyomrunk hangjait halva, csárdát céloztunk.
Sikerült magunkat kiütni az ebéddel, muszáj volt utána sétálgatni egy picit, mert ezeken a technikás egyeneseken akár aludhattunk is volna egyet ebéd után.
Hazafelé egy ideig az ismerős útvonalon haladtunk, majd megunva a 4-es út forgalmát Cegléd felé vettük az irányt. 3 szemjegyű úton közlekedtünk. Itt megálltunk egy pár perces pihenő erejéig, majd becsatlakoztunk a szintén forgalmas 5-ös főútba Kecskemétnél. Dabasnál újfent megetettük a lovakat, majd meg sem álltunk hazáig.
A túra a nevét a 140-nel közlekedő, levegőben szálló, motorra, bukóra, ruhára tapadó ökörnyálaktól kapta. Én még ennyit nem láttam…A legaranyosabb az volt, amikor a Krisz által cipelt 5 méteres ökörnyál vége az én pleximre tapadt.:-)
Gyönyörű helyeken jártunk, és megértettük, nem csak az osztrák hágó lehet szép…hanem a magyar síkság is.
Az össztáv kb. 450 km volt, gyönyörű időben. A max. hőmérsékletként  napon 29,7 fokot mértünk.

Módosítás dátuma: 2008. december 03. szerda, 21:23