Hosszú hétvége a Madarasi,és Csicsói Hargitán - Első rész PDF Nyomtatás E-mail
Túra beszámolók - Túra beszámolók
Írta: Ispán   
2012. május 05. szombat, 08:04

Egy hirtelen jött ötlettől vezérelve,úgy döntöttünk, hogy a Plitvicei-tavak helyett,a Madarasi-Hargita,és környéke lesz a hosszú hétvége programja.
A kapkodás mindig az utolsó pillanatra marad, most sem volt ez másként.

 

madarascsicso 1

Mint említettem volt,szépen lemostam a bömöst,(de minek), és kiszárítom jelszóval indulni akartam, de se kép se hang.Direkt akartam menni vele , hogy legyen összehasonlításom, mert terepen nem sokat próbáltam még, no meg egy kicsit tesztelni a felszerelést is Marocco előtt.
Egy laza nyöszörgő szuszt sem sikerült kicsikarni belőle.
De még mindig jobb,hogy nem kora reggel derül ki.
Zsifi mester rendes volt, mert felajánlotta, hogy este kinyitja a boltot,és ad egy új aksit, de végül rábeszélt, hogy nyugodtan szereljem át a delejt a DL-ből.
Kicsit kisebb, kicsit gyengébb, de ragyogóan tette a dolgát.

madarascsicso 2
A kicsit unalmas 4-es úton, de jó tempóban mentünk az Ártándi találkozó helyre,majd határlépés után, ami már egész európai színvonalú volt, átverekedtük magunkat Nagyvárad kaotikus forgalmán,majd a Királyhágó tetején egy kellemes mics elfogyasztása után folytattuk utunkat a nagyon zsúfolt E 60-onKolozsvár-M.vásárhely-Sz.keresztúr-Sz.udvarhely érintésével Zetelakára,ahol a bázisunk volt,a Küküllő panzióban.
Bátran merem ajánlani,nagyon kedves aranyos népek.
Még le sem szálltunk a motorokról,de a pálinkáspoharak már ott kocogtak a tálcán,amivel a „fogadóbizottság” jött elénk.
670 km után jó étvággyal estünk neki a vacsorának,majd megállapítottuk,hogy Ciuc sör jobban ízlik mint a Hargita,és ezt be is bizonyítottuk,mert hogy elfogyott a készlet, de akkor már jó volt a másik is.
Sztorizgatva, beszélgetve megtervezve a másnapi útvonalat tértünk nyugovóra, kitűzve a 8 órai indulást, amit sikerült is betartani.

madarascsicso 3

Jó kiadós reggeli után indultunk Ivón keresztül a Madarasi-Hargitára.
Mikor elhaladtunk a leponyvázott hó szánok mellett eszembe jutott Zsóóóóti téli túrája,no meg a téli táj látványa,de a tavasz is gyönyörű.
Ahogy egyre mentünk feljebb kezdett hűlni a levegő, azonban az út meg egyre-inkább vált embert próbálóvá, tehát fázásról szó sem volt,sőt már csak kiállva és szuszogva kínoztuk a motorokat.
Csináltam egy 15 perces videót, majd talán egyszer sikerül bemutatni.
Egy helyen én már bizony vissza akartam fordulni, mert nem tudtuk, hogy mi vár ránk.
Aztán a legtapasztaltabb társunk nekimerészkedett,és mivel rádiókapcsolatban voltunk,majd értesít, hogy mi a helyzet.Na az nem sikerült.
Fél óra múlva sem jött semmi, mi meg útban voltunk két traktor vontatta szekérnek,amivel a turistákat viszik a tetőre, nekiiramodtunk.Csuszkáltunk a havas,sáros köves jeges uton, közben kemény visszafordítókkal is küzdöttünk, de szerencsére megláttuk az alagút végét,bocsánat felértünk kb 1700 méter magasra.

madarascsicso 4

Nem csak a magaslati ritkább levegő miatt ziháltunk nagyokat…
Rövid pihenő, fényképezés után telefon, hogy amerre terveztük nem tudunk átmenni,(Csikmadaras)ezért Szentegyházasfalu felé vettük az irányt.Itt bizony lefelé ki kellett kapcsolni az ABS-t, de ez már nem volt olyan izzasztó.
Mivel a társaim még nem voltak a Csicsói-Hargitán se , ide is felszaladtunk a már nem működő kaolin bánya mellett,ami a porcelán fontos alapanyaga.
Sajnos a Mofettak (Kén gázas barlangok) még nem volt az idényre felkészítve,ezért ezt kihagytuk,majd elvittem Őket abba a turista házba, ahol 1976-ban tanított meg Árpi bácsi a székely Himnuszra.
Itt egy kávé és üdítő,és kis ebéd után tovább indultunk.
Persze megint hol fogy ki a benzin a motorból????? Pedig még 15 km mutatott .Kb 500 métert kellett volna még gurulnom . Végül a barátom Cóla helyett 2 l. benzinnel kedveskedett, amivel elértük Cs.szeredát.A Tolvajos tetőn keresztül ami egy nagyon jó minőségű kellemes kanyarokkal tüzdelt útszakasz.Mindannyian teletankoltunk,és indultunk az ezeréves határ felé.
Már harmadszor járok errefelé és egyre jobban tetszik.
Most volt időnk egy kicsit jobban megnézni a Koos Károly által tervezett laktanyákat,és a pár évvel ezelőtt még borzalmas állapotban levő vám-vasúti házat,amit két éve csodálatosan helyre hoztak.
Itt a szokásos jótékonysági akciót a helyi kisebbség javára leróttam….Instállom nagyságos úr egy kis segílyt a családnak….
Most csak egyedül ez az öreg cigányasszony jött oda,és tényleg megsajnáltam.

madarascsicso 5

Visszafelé persze, hogy nem az egyszerű utat választottuk. Mindenki úgy szavazott, hogy nézzük meg hogy tudunk nem aszfalton visszajutni. Pedig éreztük.
Nem részletezem …. Szoptunk.
Valahogy eljutottunk a Békás –szoros Gyilkos tó párosig, és most még világosban tepertük keresztül a hágón.Két évvel ezelőtt éjjel egykor abszolváltuk ezt, most láttunk is valamit….
Majd Gyergyószentmiklóson keresztül haza.
A fogadtatás hasonló volt mint az első nap.
Próbáltam én Lex Rikut elmagyarázni, meg győzködni hogy baj lesz ebből holnap, de hamar feladtam,így a ma este is elérte célját.


Folyt köv.

Módosítás dátuma: 2017. december 12. kedd, 11:44